Aleksandar Sto#iĆ AtelJE


naziv projekta: Planinsko sklonište

lokacija objekta: Karpineto, Lepini planine, Italija

površina: 20m2

godina: 2015.

status: Konkurs


Predviđeno je da se ova savremena skloništa lociraju na ključnim tačkama glavnih hajking staza, koje vode iz doline do vrhova planina koje okružuju srednjovekovni grad Karpineto.

Sklonište se odlikuje veoma jednostavnom prizmatičnom formom, koja se izdiže iznad kvadratne osnove. Dijagonalno iskošeni krov je uveden da bi se izbegla prekomerna akumulacija snega i omogućilo sakupljanje kišnice i sunčeve energije. Velika staklena površina na prednoj (jugo-zapadnoj) strani objekta povezuje prirodu i enterijer, istovremeno omogućavajući prirodno osvetljenje i pasivno solarno grejanje.

Bruto površina skloništa je ograničena na 20m2, a visina na 5m. Unutrašnji prostor je podeljen u dva nivoa: donji-namenjen relaksaciji i obedovanju i gornji -namenjen spavanju. Prizemlje sadrži mini kuhinju i toalet, police za rančeve, odeću ili opremu za planinarenje i podesivu klupu, koja se može transformisati u pult pogodan za obedovanje. Gornji nivo sadrži 4 kreveta i njemu se pristupa merdevinama.

Sklonište se gradi od autohtonih materijala kako bi njegov uticaj na okolinu bio sveden na minimum. Postolje je izgrađeno od lokalnog kamena, dok je ostatak strukture napravljen u potpunosti od lameliranog drveta, fabrikovanog od drveta iz okolnih šuma. Prefabrikovani moduli se transportuju do gradilišta, gde je obavlja montaža. Spoljašnjost objekta je obložena drvenom ventilisanom fasadom, premazanom vodootpornim sredstvima za impregnaciju, dok je krov pokriven trapezoidnim čeličnim limom. Unutrašnji zidovi i podovi su tretirani transparentnim premazima na bazi poliuretana da bi tekstura drveta ostala vidljiva.

Nekoliko sistema je inkorporirano u dizajn skloništa, kako bi objekti bili potpuno samo-održivi. Prikupljanje kišnice je omogućeno na severnoj padini krova. Prikupljena voda se skladišti u rezervoar, smešten ispod jednog od kreveta unutar objekta, kako bi se dalje koristila za snabdevanje toaleta. Deo prikupljene kišnice se filtrira, tako da se može koristiti za piće. Solarni paneli su instalirani na južnoj padini krova. Prikupljena solarna energija se pretvara u električnu i potom skladišti u akumulator, takođe smešten pod jednim od kreveta. Električna energija se koristi za snabdevanje LED osvetljenja, električnih utičnica i mini fabrike za prečišćavanje vode. Septički rezervoar, koji se nalazi ispod skloništa, koristi se za prikupljanje ljudskog otpada i sive vode iz toaleta i kuhinje.